Αποπαρασίτωση σκύλου | Η υγεία του σκύλου μας, προτεραιότητα


Η υγεία του σκύλου μας είναι από τις προτεραιότητες μας, αφού εκτός απ’ το ότι είναι ο καλύτερος μας φίλος, τον φιλοξενούμε και μέσα στο σπίτι μας. Κάνει παρέα με τα παιδιά μας ή άλλα μέλη της οικογένειάς μας και χρησιμοποιεί τους χώρους που χρησιμοποιούμε εμείς. Έτσι, ο τετράποδός μας άγγελος πρέπει -μεταξύ άλλων- να είναι καθαρός από παράσιτα.

Αποπαρασίτωση σκύλου για σκουλήκια

Τα σκουλήκια είναι παράσιτα που απειλούν την υγεία του σκύλου. Υπάρχουν 4 τέσσερις διαφορετικοί τύποι σκουληκιών, αγκυλόστομα, ασκαρίδες, ταινία και τρίχουροι με πολλές διαφορετικές ποικιλίες σε κάθε τύπο.

Πώς καταλαβαίνω ότι ο σκύλος έχει σκουλήκια;

  1. Δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να καταλάβετε ότι ο σκύλος σας έχει σκουλήκια, μέχρι να αρρωστήσει και να δείξει κάποια συμπτώματα.
  2. Αγκυλόστομα, στα νεαρά κουτάβια είναι πιθανό να δούμε μαλακά κόπρανα παρόμοια της πίσσας και διάρροια.
  3. Ασκαρίδες, είναι ένα μεγάλο σκουλήκι με μήκος μέχρι 18 εκατοστά, τα κουτάβια μπορεί να γεννηθούν μ’ αυτό, έχουν μολυνθεί ενώ βρίσκονται στη μήτρα της μητέρας τους. Διάρροια με αίμα στα κόπρανα.
  4. Η ταινία είναι ένα κοινό πρόβλημα στους σκύλους. Παραδόξως, αν και είναι αρκετά μεγάλο (μέχρι μισό μέτρο μήκους), προκαλεί ελαφριά αδιαθεσία.
  5. Τρίχουροι, είναι μια μεσαίου μεγέθους σκουλήκι που επηρεάζει το έντερο των σκύλων. Προκαλεί και πάλι η διάρροια, η οποία περιέχει χαρακτηριστικά βλεννογόνους ουσίας και συχνά αίμα.

Πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από τα σκουλήκια;

Τα σκουλήκια μπορούν να εξαλειφθούν με κοινά φάρμακα αποπαρασίτωσης που είναι διαθέσιμα από τον κτηνίατρό σας ή pet shop.

Πρόληψη

  • Η Πρόληψη είναι ένα πολύ σημαντική. Στα κουτάβια κάτω των τριών μηνών ( από την ηλικία των δύο εβδομάδων και μετά ) δίνουμε Drontal κάθε 2 εβδομάδες.
  • Από την ηλικία των τριών μηνών, κάθε μήνα.
  • Από την ηλικία των έξι μηνών, κάθε 3 μήνες.

Η καλύτερη στιγμή για έλεγχο, είναι από τον κτηνίατρο στην φάση του πρώτου εμβολιασμού.