Λάπις Λαζούλι | Η μπλε πέτρα


Το Λάπις Λαζούλι είναι ημιπολύτιμο πέτρωμα και το όνομα του καθώς και ορισμένων άλλων ορυκτών μπλε χρώματος προέρχεται από την περσική λέξη Lazhward (Λαζουάρ) που σημαίνει μπλε. Ετυμολογικά, λάπις θα πει λίθος στα Λατινικά. Τελικά το λάζουλι, έγινε η ρίζα των λέξεων, azure, azzurro, azul, που στις διάφορες Ευρωπαϊκές γλώσσες, θα πει γαλάζιο.

Ο Λάπις Λαζούλι είναι πέτρωμα και αποτελείται από διάφορα ορυκτά όπως χαουγιανίτη, (στον οποιό οφείλει το χρώμα του) σοδαλίτη, νοσελίτη και λαζουρίτη. Τα παραπάνω ορυκτά ανήκουν στο κυβικό σύστημα και στην ίδια ισόμορφη σειρά. Είναι μέλη της ομάδας των τεκτοπυριτικών ορυκτών που λέγονται αστριοειδή.  Το χρώμα του ποικίλει από σκούρο ως και πιο ανοικτόχρωμο μπλε.

Στους αρχαίους Έλληνες, στους Ρωμαίους και στη Βίβλο, ο λάπις αναφέρεται ως σάπφειρος. Ο Θεόφραστος και ο Πλίνιος περιγράφουν τον σάπφειρο σαν λίθο που περιέχει σκόνη ή στίγματα χρυσού. Η περιγραφή αυτή αντιστοιχεί στο λάπις με τα χρυσαφί στίγματα του σιδηροπυρίτη.

Κτήμα Γάμου Άρτεμις

Κτήμα Γάμου Άρτεμις

Λάπις Λαζούλι

Λόγω των ιδιαίτερων ιδιοτήτων του, το Λάπις Λαζούλι είναι υλικό που μπορεί να αντιδράσει με απρόβλεπτο τρόπο κατά την κοπή του. Μόλις κοπεί, όμως, γυαλίζεται εύκολα. Εξαιτίας της υψηλής τιμής που έχουν τα καλύτερα δείγματα, κυκλοφορούν πολλές απομιμήσεις, το αντιπροσωπευτικότερο παράδειγμα των οποίων είναι το γερμανικό ή το ελβετικό λάπις (παράγεται από ίασπι βαμμένο με μπλε χρωστική,που όμως δεν παρουσιάζει τις αναλαμπές του σιδηροπυρίτη.

Λάπις Λαζούλι

Υπάρχει επίσης τεχνητό λάπις λάζουλι, με χημική σύνθεση παρόμοια με την φυσική. Στην περίπτωση αυτή όμως τα εγκλείσματα σιδηροπυρίτη είναι υπερβολικά κανονικά διευθετημένα και η πέτρα είναι πιο μαλακή.

Το Λάπις Λαζούλιι κοσμεί τη μάσκα του Τουταγχαμών και τους κίονες του Καθεδρικού της Αγίας Πετρούπολης. Επίσης, του αποδίδονται πολυάριθμες ιδιότητες, όπως ότι ενισχύει τις σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους, φέρνει την αγάπη και εγγυάται την ευτυχία.