Ειδυλλιακά Χριστούγεννα, με τα πινέλα του Thomas Kinkade


Σας  έχει  τύχει να διαβάσετε κριτικές από ειδικούς για μια κινηματογραφική ταινία, οι οποίες να είναι αρνητικότατες, αλλά τελικά εσείς να δείτε την ταινία και να την αγαπήσετε όσο λίγες; Σας έχει τύχει να διαβάσετε ένα βιβλίο, για το οποίο οι κριτικοί να μιλούν περιφρονητικά, αλλά εσείς να το απολαύσετε στο έπακρο και να το κατατάξετε σε ένα από τα αγαπημένα σας, που το ανακαλείτε συχνά, όταν θέλετε να ξαναβιώσετε τη μοναδική του ατμόσφαιρα και την αίσθηση ευτυχίας που σας άφησε;

Κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί  σ’  εμένα -αλλά και σε εκατομμύρια Αμερικανούς και όχι μόνο-  με έργα Τέχνης, όχι του Κινηματογράφου ή της Λογοτεχνίας, αλλά της Ζωγραφικής, και συγκεκριμένα με τους πίνακες του Αμερικανού καλλιτέχνη Thomas Kinkade (1958-2012).

Ο ζωγράφος αυτός αποτελεί μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες περιπτώσεις της Αμερικανικής Τέχνης, αφού είναι μισητός στους κριτικούς, αλλά από τους πιο δημοφιλείς ζωγράφους στο κοινό. Υπολογίζεται ότι 1 στους 20 Αμερικανούς έχει ένα αντίγραφο του έργου του στο σπίτι του, και μάλιστα δεν θα το άλλαζε με έργα άλλων διάσημων και έγκριτων καλλιτεχνών.

Thomas Kinkade

(Blessings of Christmas- Ευλογίες των Χριστουγέννων)

Οι πίνακές του απεικονίζουν ειδυλλιακά τοπία και υπέροχα σπίτια, κήπους μαγευτικούς και πόλεις ονειρικές, απομονωμένους φάρους και μοναχικά καλυβάκια στο δάσος. Οι τεχνικές που χρησιμοποιεί θυμίζουν το κιαροσκούρο (chiaroscuro) της Ιταλικής Αναγεννησιακής Ζωγραφικής, δηλαδή τις αντιθέσεις του φωτός και του σκοταδιού, χωρίς όμως να καταλήγει, με αυτές, να ενισχύσει τον δραματικό χαρακτήρα της σύνθεσής του. Αντίθετα, τα έργα του, με το παιχνίδισμα του φωτός και της σκιάς, και σε συνδυασμό με την πανδαισία χρωμάτων που επικρατεί, μας εισάγει σ΄ έναν κόσμο, στον οποίο θα θέλαμε να ζούμε ή έστω να βρεθούμε για λίγο.

Thomas Kinkade

A holiday gathering- Η χριστουγεννιάτικη σύναξη

Ο Kinkade είναι ένας καλλιτέχνης, που ευτύχησε να δει τα έργα του να γίνονται αγαπητά, όσο εκείνος ήταν εν ζωή. Πολλοί επέκριναν το έργο του για το ψευδορεαλιστικό χολλυγουντιανό πνεύμα που, κατά τη γνώμη τους, το κατακλύζει. Άλλοι το χαρακτήρισαν κιτς και Τέχνη για τις μάζες. Πολλοί προσπάθησαν, όσο ζούσε, να μάθουν πώς ζωγράφιζε και πώς έφτασε να μετατραπεί σε καλλιτεχνικό φαινόμενο στην Αμερική, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τα δύσκολα παιδικά του χρόνια και τις οικονομικές δυσκολίες, που αντιμετώπισε.

Ο ίδιος είχε υποστηρίξει ότι δεν έχει κάποια συγκεκριμένη συνταγή, όταν ζωγραφίζει, αλλά πειραματίζεται κάθε φορά με τα χρώματα και το φως. «Δεν είναι ο κόσμος στον οποίο ζούμε, αλλά ο κόσμος, στον οποίο θα ευχόμασταν να ζούμε. Οι άνθρωποι εύχονται να έβρισκαν αυτό το ρυάκι και αυτό το καλυβάκι στο δάσος» είχε πει για έναν πίνακά του. Όλοι όμως τον αποκάλεσαν «Ζωγράφο του Φωτός», αφού είναι αδιαμφισβήτητο το ταλέντο του να αποδίδει τα παιχνιδίσματα του φωτός πάνω σε διάφορες επιφάνειες και αντικείμενα.

Thomas Kinkade

The Night before Christmas- Η νύχτα πριν τα Χριστούγεννα

Τα φετινά Χριστούγεννα, καθώς γύρω μας βιώνουμε την οικονομική κρίση και ακούμε για μέτρα που καταφθάνουν βαρύτερα, για τρομοκρατικά χτυπήματα, που κάνουν την Ευρώπη να βυθίζεται σε ένα όλο και επιδεινούμενο καθεστώς φόβου και ανασφάλειας, μια απόδραση μέσα από τους Χριστουγεννιάτικους πίνακες του Thomas Kinkade είναι ένα ευχάριστο ταξίδι σε έναν κόσμο ονειρικό και αγνό, έναν κόσμο ιδανικό.

Τη νύχτα πριν από τα Χριστούγεννα θα βρεθούμε σ’ ένα παλιό αρχοντικό, ολοφώτιστο, μ΄ ένα έλκηθρο να περιμένει να χρησιμοποιηθεί στο φρέσκο χιόνι, και έναν χιονάνθρωπο να υποδέχεται τους επισκέπτες, που θα καταφθάσουν. Την επόμενη νύχτα θα απολαύσουμε το φεγγαρόφωτο, που θα κάνει το χιόνι να λαμπυρίζει πάνω στο ήσυχο νερό του ποταμού, που περνάει κάτω από την έρημη γέφυρα, ενώ μέσα στο ευτυχισμένο σπίτι, η οικογένεια θα τραγουδά χριστουγεννιάτικα τραγούδια γύρω από το δέντρο. Αργά τη νύχτα ο Άγιος Βασίλης θα φτάσει ήσυχα και θα αφήσει κάτω από το έλατο το δώρο για το αγοράκι, που αγαπά τόσο πολύ τα τρένα. Θα περπατήσουμε στα γυαλιστερά σκαλοπάτια, για να μπούμε στο σπίτι όπου ζουν ευτυχισμένοι και ανέμελοι άνθρωποι με παιδάκια που στόλισαν το έλατο στον κήπο και έβαλαν καπέλο και κασκόλ στον  χιονάνθρωπο, απολαμβάνοντας τις ευλογίες των Χριστουγέννων. Και θα φτάσουμε καλοντυμένοι, με τα παλιά βαριά αυτοκίνητα, για να γιορτάσουμε την πιο σπουδαία φωτεινή γιορτή του έτους.

Χαρούμενα Χριστούγεννα! Με φως… που διαχέεται από πινέλα ζωγραφικά και κυρίως με φως  άδολης Αγάπης και Αθωότητας…

23-12-2016,
Ηλέκτρα Αλεξάκη
Thomas Kinkade

Santa’s special delivery- Η ειδική παράδοση από τον Άγιο Βασίλη