Τα αθλητικά παπούτσια και η ημερομηνία λήξης τους

Σύμφωνα με τους ποδίατρους, τα αθλητικά παπούτσια έχουν ημερομηνία λήξης.

Το περπάτημα, το τρέξιμο και οι διάφορες δραστηριότητες μας περιορίζουν τη διάρκεια ζωής των αθλητικών μας. Με κάθε βήμα μειώνεται και η υποστήριξη. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ποδιατρική Ένωση, η αντικατάσταση ενός αθλητικού παπουτσιού θα πρέπει να γίνεται μετά από περίπου 480 και όχι περισσότερο από 1000 χιλιόμετρα.

Ανάλογα φυσικά και με τις συνήθειες σας. Ένας απλός κανόνας είναι η αλλαγή τους στο διάστημα των 6-8 μηνών αν και εφόσον γυμνάζεστε εντατικά, έτσι και τα παπούτσια φθείρονται.

Παράγοντες που επηρεάζουν:

Το βάρος σας: Όσο περισσότερο ζυγίζεται τόσο πιο γρήγορα εξαντλούνται τα παπούτσια.

Πόσο βαδίζεται: Όσο πιο πολύ περπατάτε τόσο πιο γρήγορα πρέπει να τα αντικαταστήσετε. Οι έξι μήνες που γράψαμε πιο πάνω, είναι για όσους βαδίζουν περίπου μισή ώρα τη μέρα.

Τι ηλικία είχαν όταν τα αγοράστε: Όπως και τα ελαστικά του αυτοκινήτου, γερνάνε πριν καν φτάσουν στα χέρια σας. Σε κάποια βιτρίνα ή αποθήκη. Μέχρι να φτάσουν στο μαγαζί και ιδιαίτερα στα χέρια σας, τα παπούτσια ήδη αρχίζουν να μαδάνε στην κόλληση τους και η απορρόφηση των κραδασμών, μειώνεται.

Μη τα βάζετε στο πλυντήριο: Η κόλλα καταστρέφεται στο πλυντήριο και έτσι ο καθαρισμός στο χέρι επιβάλλεται, αν αυτός είναι απαραίτητος.